Ankara’ da Türk-Alman İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ nin açılışı
12 ve 13 Kasım 2019 tarihlerinde Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’ nde, Ankara Almanya Büyükelciliği, DAAD Ankara Danışma Merkezi ve Konrad Adenauer Vakfı Türkiye’nin işbirliği ile yeni kurulan Türk-Alman İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ nin (HÜTAİ: Hacettepe Üniversitesi Türk-Alman İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi) açılışı gerçekleşmiştir.
Bu yeni araştırma merkezinin amacı, Almanya ile Türkiye arasındaki işbirliğini bilhassa akademik alanda arttırmak ve Türk-Alman ilişkilerini disiplinler arası düzeyde tartışabilecek düzeye çıkarmaktır. Almanya’da üniversitelerde ve NGO’ larda halihazırda çok sayıda Türk-Alman araştırma merkezi bulunmaktadır. Ancak şu ana kadar Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren akademik temelli merkezler bulunmamaktadır. HÜTAİ Araştırma Merkezi’nin kuruluşu ile bu boşluğun kapanması için bir katkı sağlanmıştır. Araştırma Merkezi’nin yönetim kurulunu, müdür Doç. Dr. Murat Önsoy (Uluslararası İlişkiler bölümü), ve müdür yardımcıları Doç. Dr. Mutlu Er (Alman Dili ve Edebiyatı bölümü) ile Doç. Dr. Uğur Sadioğlu (Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü) oluşturmaktadır. Yönetim kurulu üyesi olarak ayrıca DAAD Alumni olan Doç. Dr. Levent Börü (Hukuk Fakültesi / Özel Hukuk) görev almıştır.
Tüm akademisyenler bir Almanya bağlantısına sahiptir ve akademik kariyerlerinin bir kısmını Almanya’da gerçekleştirmiştir. Danışma Kurulu’nda da Türkiye’den ve Almanya’dan gelen akademisyenler bulunmaktadır.
HÜTAİ Araştırma merkezi ile ilgili ayrıntılı bilgi için: http://www.hutai.hacettepe.edu.tr
Hütai müdürü Doç. Dr. Murat Önsoy tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Federal Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Sayın Martin Erdmann ve Konrad Adenauer Vakfı Türkiye temsilcileri konuşmalarını gerçekleştirmiştir.
DAAD Ankara Danışma Merkezi’ nin müdürü Sayın Franziska Trepke de bir açılış konuşması yaparak, dinleyicilere hitap etmiştir.
Bayan Trepke DAAD adına bu etkinliğin açılış konuşmasına dahil edildiğinden ve Türk-Alman İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ nin kuruluş sürecini başından beri takip edebildiği için mutluluk duyduğunu ifade etti. Ayrıca Türk üniversitelerinde görev yapan çok sayıdakı Alman bilim insanına ve Almanya’da doğmuş, yetişmiş, veya akademik kariyerlerinin bir kısmını orada geçirmiş ve şimdi Türkiye’nin çeşitli illerinde görev yapan Türk bilim insanlarına değindi. Geçmişte, her ne kadar siyaset alanında yolunda gitmeyen bazı aksaklıkların düzeltilmesi gerekse de, Türk-Alman üniversitelerinin arasındaki işbirliği anlaşmalarının sayısı sevindirici sonuçlar ortaya koymaktadır. Böylece Alman Rektörler Birliği (HRK – Hochschulrektorenkonferenz) verilerine göre Kasım 2019 itibarı ile Türk ve Alman üniveriteleri arasında 1.500’den fazla anlaşma sağlanmış bulunmaktadır, ve bu da küçümsenmeyecek kadar yüksek bir rakamdır. Bayan Trepke ayrıca şu an Almanya’da üniversitete kayıtlı olan çok sayıdaki Türk öğrencilere değindi ve aynı zamanda YÖK verilerine göre Türkiye’deki uluslararası öğrenciler bakımından Almanya’dan gelen öğrencilerin 7. sırada bulunduklarına dikkat çekti. Bu rakamlar, her iki ülkeye ait öğrenciler ve bilim insanları arasında ne denli büyük bir mobilitenin var olduğunu göstermekle birlikte, bilim alanındaki Türk-Alman ilişkilerinin nihayet Ankara’da kurulan bir araştırma merkezi ile kurumlaştığını göstermektedir.
12/13 Kasım tarihlerindeki açılış kutlaması ile birlikte, Türkiye’den ve Almanya’dan çok sayıda üst düzey bilim insanının da davet edildiği Türk-Alman araştırmaları konulu I. Uluslararası Kongre gerçekleşmiştir.
Aynı zamanda eski, örneğin İstanbul Üniversitesi’nde DAAD okutmanı olarak görev yapmış olan Edebiyat bilimci Dr. Yasemin Dayıoğlu Yücel (2005-2010 / 2015-2017) ile 2014-2019 yılları arasında Tahran Üniversitesi / Iran’ da görev yapan Andreas Waibe gibi DAAD okutmanları da bu açılışa katılmıştır. Ayrıca Akdeniz Üniversitesi’nde DAAD okutmanı olan Dr. Nilgün Yüce ile İstanbul’ daki Türk-Alman Üniversitesi’ nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Valentin Rauer da bilimsel sunumlarla katkı sağlamışlardır.
Bu disiplinler arası etkinlik 300“den fayla davetli ile öğrenciler ve farklı alanları olan bilim insanları tarafından büyük bir ilgi ile karşılanmış ve üniversite dışından da büyük bir ilgi görmüştür.
Etkinlik programına aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz:
http://fs.hacettepe.edu.tr/hutai/fotogaleri/Kongre%20Program%C4%B1%20T%C3%BCrk%C3%A7e.pdf